logo

Wat is Chroom-6?

Duidelijkheid troef. Chroom-6 is een metaalstof dat extra bescherming geeft aan voorwerpen. Zo helpt verf vermengt met Chroom-6 bijvoorbeeld tegen het roesten van bepaalde metaalsoorten. Vroeger werd het als extra deklaag gebruikt bij het schilderen van bijvoorbeeld voertuigen. In vaste vorm is Chroom-6 niet riskant. Dan is er dus niets aan de hand. De stof kan kwalijk zijn voor de gezondheid als het in hele kleine deeltjes vrijkomt. Chroom-6 kan op drie verschillende manieren in het lichaam terecht komen. Door inslikken, inademen of via de huid.

In deze video legt het RIVM uit wat Chroom-6 precies is

RIVM-informatiefolder Chroom-6 en mogelijke ziekten. Deze folder geeft een actueel overzicht van wat er in de wetenschap bekend is over ziekten die door Chroom-6 kunnen worden veroorzaakt. De folder is ook beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Papiaments. Om het overzicht meer begrijpelijk te maken, heeft het RIVM vragen en antwoorden opgesteld en een informatieve video gepubliceerd. De gemeente Tilburg en het RIVM geven op hun websites ook nadere informatie.

Medische testen naar (effecten van) chroom-6

TNO heeft opdracht gekregen om twee vragen te beantwoorden. De eerste vraag: ‘Kan medisch onderzoek uitwijzen of een bepaald effect op de gezondheid gerelateerd is aan chroom-6.’ De beantwoording van deze vraag voegt geen nieuwe feiten toe aan het onderzoeksresultaat waarvan de brochure  eerder is verspreid maar bevestigt deze conclusies.

Aan het antwoord op de tweede vraag: ‘Is blootstelling aan chroom-6 meetbaar in het lichaam?’ wordt op dit moment gewerkt. De resultaten van het antwoord op deze vraag worden meegenomen in de rapportage over de risico’s van blootstelling aan chroom-6.

De link naar het volledige onderzoek treft u aan op de site van TNO. U kunt het onderzoek daar in pdf downloaden.

Datumfebruari 15, 2017
Top